Workshops voor mantelzorgers

ZIN IN ZORGEN; MANTELZORG IS DE MOEITE WAARD.
Mantelzorg, het zorgen voor een hulpbehoevende naaste, is niet altijd even gemakkelijk. Maar naast de belasting, kan het als erg zinvol ervaren worden en veel voldoening geven.  ‘Welke zin beleven wij aan het geven van mantelzorg?’, dat is de centrale vraag in de workshop Zin in Zorgen. Onder leiding van Trees van Gennip,  gaan we samen op zoek naar de positieve kanten van het mantelzorger  zijn. We gaan met elkaar in gesprek om de Inspiratie en Zingeving te zoeken om er te zijn voor je naaste. In deze workshop staan we stil bij nieuwe beelden die er bestaan bij mantelzorg. En ook bij de vooroordelen, waar je als mantelzorger last van kunt hebben. Wanneer ervaar je inspiratie en zingeving bij mantelzorg en kan die zin in zorg ook weleens onder vuur komen liggen? Bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt in deze situatie. Hoe kun je als mantelzorger zo luisteren en kijken dat je in woord en gebaar hoort en ziet wat de ander nu bezig houdt? Maar ook het ervaren van grenzen. En hoe kun je als mantelzorger ‘je goed voelen’ én van betekenis zijn voor jezelf en de omgeving?

Trees van Gennip is trainer, consulent en adviseur in het veld van welzijn, zingeving en zorg en verbonden aan de levensloopacademie.

Waar en wanneer: 
Donderdag 28 april  van 14.00 u tot 16.00 uur.
Gezondheidscentrum, Kerkwerve 46, 4873CJ,  Etten-Leur.
Aanmelden graag vóór 25 april bij Jettie van Agtmaal, consulent mantelzorg,
M: 06 28 08 35 40
E: jettievanagtmaal@hoomondersteuning.nl

Workshop speciaal voor partners van mensen met Niet aangeboren Hersenletsel
Meer dan 130.000 mensen worden jaarlijks getroffen door een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening. Dit kan leiden tot blijvend hersenletsel. Een Niet aangeboren Hersenletsel (NHA) treft niet alleen diegene die het overkomt. Ook partners en familieleden worden geconfronteerd met de gevolgen. Leven met en zorgen voor een persoon met een NHA is niet altijd gemakkelijk. Gevoelens van twijfel, onzekerheid en verdriet komen veel voor. Het kan ook sociale gevolgen hebben.

Ada de Gruijter is  gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van mensen met een Niet aangeboren Hersenletsel en andere neurologische aandoeningen. Onder haar leiding gaan we in workshop met elkaar in gesprek over de vraag hoe je, je partner kunt ondersteunen zonder het risico te lopen jezelf uit het oog te verliezen. Wat zijn de signalen en hoe kom je er achter dat je emmertje even overloopt. Welke tips en adviezen helpen om deze overbelasting te voorkomen.

Waar en wanneer:
Dinsdag 10 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
Gezondheidscentrum, Kerkwerve 46, 4873CJ, Etten-Leur.
Aanmelden graag vóór 3 mei bij Rina Pals, consulent HOOM,
M: 06 53 12 94 70
E: rpals@hoomondersteuning.nl

 

Publicatiedatum: 15 apr 2016

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Groep