Zorgrobot ZORA laat cliënt met spraakprobleem weer zingen

Een bewoner van Surplus De Ganshoek die door een operatie haar spraakvermogen grotendeels kwijt was, heeft met behulp van zorgrobot ZORA weer kunnen zingen. Een mooi voorbeeld van het succesvol inzetten van nieuwe technologische hulpmiddelen in de zorg.

Surplus heeft het programma ‘Slimme zorg en welzijn’ opgezet om te kijken naar de mogelijkheden van slimme technologische oplossingen binnen de zorg. Eén van deze hulpmiddelen is ZORA, een zorgrobot die mensen stimuleert om revalidatie- en bewegingsoefeningen te doen. ZORA wordt toegepast bij verschillende groepsactiviteiten, maar kan ook individueel worden ingezet. Sinds enkele maanden wordt ZORA ingezet op Surplus De Ganshoek in Lage Zwaluwe.

Onlangs is ZORA op De Ganshoek ingezet bij mevrouw Sins. Zij is enige tijd geleden geopereerd aan haar gehemelte en hierdoor is haar spraak deels verdwenen. Het personeel van Surplus De Ganshoek merkte dat mevrouw in de periode na haar operatie veel op haar kamer bleef. Doordat ze veel moeite had met praten, kwam mevrouw Sins niet meer onder de mensen. Zo wilde ze liever geen koffie drinken met de anderen in de zaal of meedoen aan groepsactiviteiten. Ook beleefde ze maar weinig plezier aan de logopedie-oefeningen.

Naomi de Jong, Afdelingshoofd  op De Ganshoek, stelde vervolgens voor om ZORA in te zetten bij mevrouw Sins. De logopediste heeft daarop een oefenprogramma geschreven en de ict-afdeling heeft deze op ZORA ingesteld. De eerste oefensessie met ZORA was meteen een groot succes. De oefeningen gingen goed en Mevrouw Sins beleefde er zichtbaar veel plezier aan. Als afsluiter van de oefeningen liet men ZORA nog een dansje doen op het lied ‘Mooi was die tijd’. Mevrouw Sins begon hierdoor meteen te lachen en ging zelfs meezingen.

Na de oefensessie vertelde Mevrouw Sins enthousiast aan haar dochter dat ZORA was geweest en dat ZORA haar voortaan gaat helpen met spraakoefeningen. Inmiddels staat de foto die is gemaakt met ZORA bij mevrouw Sins in een fotolijstje. Hiervoor moest een ander foto zelfs plaatsmaken. Het is voor de zorgmedewerkers prachtig om te zien wat ZORA teweeg kan brengen bij cliënten. Mevrouw Sins heeft nu zelfs een nieuw doel: ze wil weer één van haar favoriete liedjes - ‘Onder moeders paraplu’ - kunnen zingen.

Publicatiedatum: 15 aug 2016

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Comfort, Surplus Wonen, Surplus Groep